Seul: tradiţie şi „gangnam style”

Poate vă întrebaţi, ce-ar putea să-ţi ofere Coreea de Sud sau Seul-ul”? O călătorie în viitor şi una în trecut, aş spune eu, ambele cuprinse în aceeaşi metropolă-gigant. Zeci de temple ale măreţelor dinastii de odinioară se întrepătrund, armonios, cu zgârie-nori care, parcă, vor să atingă cerul; tarabe cu mâncare tradiţională te ameţesc de miros lângă magazine cu gadgeturi şi electronice din ani care, pentru noi, încă n-au sosit, evident, toate marca Samsung sau LG; tineri îmbrăcaţi după ultimul catalog de modă, cu coafuri îndrăzneţe şi fistichii, “made în Coreea”, sau purtând cu mândrie „hanbok-ul” – costumul naţional coreean. Pe scurt, când nu este tradiţional, Seul-ul este electric, electrizant, electronic şi, evident, „gangnam style”. Este una dintre cele mai “cool” capitale asiatice.

Când te plimbi pe străzi, la orice oră din zi sau noapte, oraşul este plin de culoare, este viu, vibrează. Ca şi cum cele 10 milioane de locuitori nu ar dormi vreodată. La orice pas, descoperi un festival, un templu ori vreo expoziţie “de te miri ce” sau vreo străduţă cu zeci de magazine, unde, cu greu, te strecori prin marea de oameni. Doar râul Han îţi dă acea pauză de care ai nevoie din haosul oraşului.

Este o aşezare-gigant.  În primele zile, am cam rătăcit pe străzi până găseam hotelul; trebuie să-ţi iei puncte de reper să ştii cum să te orientezi, căci, pe hărţi, nu sunt trecute toate străzile, altfel aş fi ţinut în mână un atlas, atât de întinsă este metropola coreeană.

Este un oraş sigur. Îţi poţi lăsa portofelul pe o bancă şi, seara, tot acolo îl vei găsi. Căci, coreenii sunt civilizaţi, atenţi şi săritori.

De văzut:

Seul Tower, simbolul Seul-ului, este ridicat pe muntele Namsan şi are 236,7 metri înălţime. Priveliştea panoramică îţi taie răsuflarea, e ca şi cum ai privi un puzzle uriaş de clădiri, parcuri, coline şi păduri. Dacă Parisul are lacătele iubirii, pe podul Artei de pe Sena, Seul-ul le are şi el, suspendate, pe o terasă la înălţime, în Seul Tower. Noaptea este spectaculos. Sunt atât de multe lumini încât ai impresia că toată valea ia foc.

Palatul regal Gyeongbokgung sau “Palatul Fericirii Strălucitoare” a fost construit în 1394 de dinastia Joseon. Se afla pe Sejongro, bulevardul principal al oraşului, la doi paşi de Casa Albastră, reşedinţa preşedintelui. Nu trebuie să rataţi ceremonialul schimbării gărzilor.

Piata Gwangjang – Dacă vă place mâncarea făcută pe stradă, aici, este locul unde veţi avea parte de un adevărat festin culinar. Este, de fapt, un bazar de textile, care şi-a câştigat renumele de piaţă de bunătăţi datorită tarabelor ticsite cu fel de fel de preparate tradiţionale.

Piaţa de peste Noryangjin Varietăţi de peşte, scoici, caracatiţe, rechin sau vietăţi marine de care nici nu am auzit, toate sunt aşezate, cu grijă, ca într-o vitrină luxoasă, pe cele peste 800 de tarabe ale complexului. Este un „must-have” al turistului hai-hui prin Seul.

Piaţa Namdaemun – tradiţionala piaţă din Seul este deschisă non-stop. Pe măsuţe, întinse cât vezi cu ochii, se vinde ce nici nu gândeşti: de la şuruburi și haine până la flori, ceasuri și suveniruri. Sunt peste o mie de astfel de magazine.

Myeongdong – este artera-simbol a oraşului şi, evident, cea mai aglomerată, împânzită cu zeci de magazine de haine şi cosmetice. Găseşti creme de tot felul: de la extracte de melc şi şarpe până la tratamente inovatoare din domeniu.

Dongdaemun Design Plaza o clădire neofuturistă, realizată de arhitectul britanic Zaha Hadid, te uimeşte. E ca şi cum ar fi făcută de mâna extratereştrilor. Aici, se dă ora exactă în materie de modă şi stil.

Cartierul Gangnam, în traducere, “la sud de râul Hangang”. Ce ar fi Seulul fără cunoscutul deja cartier „Gangnam”? Este spectacolul străzii la superlativ, locul unde luxul este la el acasă, unde tinerii se întrec ţinute şi coafuri care mai de care mai în extravagante.

Muzeul războiului a fost deschis pe locul fostelor garnizoane ale infanteriei sud-coreene. În aer liber, sunt expuse de la tancuri, elicoptere, nave din cel de-al doilea război mondial sau din războiul din Vietnam până la vechi avioane militare americane.

DMZ – ZONA DEMILITARIZATĂ – CEL MAI PERICULOS LOC DIN LUME

Dacă spui Coreea, spui DMZ! Cine vrea să înţeleagă mai bine conflictul coreean, trebuie să facă o vizită în zona demilitarizată sau DMZ – o fâşie de patru kilometri lăţime şi 250 kilometri lungime, stabilită drept graniţă, în 1953, după încheierea războiului dintre nord şi sud. Este zona tampon dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, un fel de vale a plângerii. Paradoxul e că, în ciuda denumirii, aceasta este cea mai bine păzită şi militarizată frontieră din lume. Peste tot, vezi sârmă ghimpată, poate mult prea multă, soldaţi de-o parte şi de alta a gardului, crispaţi şi înarmaţi până în dinţi, totul învăluit într-o linişte apăsătoare.

Ca să ajungi la DMZ, ai nevoie de paşaport. Poţi rezerva o excursie la o agenţie de turism sau te poţi duce pe cont propriu cu „trenul păcii” din gara principală din Seul. Nu e un tren oarecare, ci unul viu colorat, poate, ca să nu-ţi dea sentimentul că vei călători într-o zonă nu tocmai veselă.

În aproape o oră, ajungi la Imjingang, prima oprire, unde cobori pentru ca soldaţii sud-coreeni să-ţi verifice paşaportul. Primeşti şi un ecuson. Nu durează mai mult de 10 minute.

Următoarea staţie este Dorasan, cea mai nordică gară din Coreea de Sud, modernă, dar nefolosită. Evident că niciun tren nu poate să treacă spre Coreea de Nord. E un fel de gară în aşteptare. De aici, alegi excursia pe care vrei să o faci: până la Panmunjeom, sătucul de la graniţa dintre Nord şi Sud, sau doar vizitarea zonei. Nu te duci de capul tău, ci organizat, cu autocarul. Nu păseşti nici măcar un metru pe unde nu ai voie, căci în stânga şi în dreapta, oriunde te-ai uita, eşti avertizat, cu litere de o şchioapă, în engleză: ”mine antipersonal”. După război, încă mai sunt câmpuri şi păduri întregi de mine neexplodate.

Ce poţi să faci în DMZ?

Primul obiectiv al excursiei este Observatorul Unificării sau Dora, ridicat pe muntele Odusan. De aici, de pe o platformă, poţi „spiona” cu binoclul Coreea de Nord. Se zăreşte destul de bine Kijŏng-dong, un sat nord-coreean din apropierea graniţei. Clădirile austere pe care le vezi în faţa ochilor şi steagul enorm, de 270 de kilograme, din centru aşezării, care se observă chiar şi cu ochiul liber, îţi aduc aminte, vrei, nu vrei, de acele vremuri prin care am trecut şi noi.  Nu e un sentiment deloc plăcut.

Tunelul trei de infiltrare nord-coreean

Să vă zic despre tunelurile secrete săpate prin anii `70 de nord-coreeni cu intenţia de a invada Coreea de Sud. Se gândeau că, prin pământ, vor ataca, surprinzător, Seul-ul şi au săpat, în secret, pe sub graniţă, kilometri buni, asemenea unor galerii de metrou. Fiecare tunel este destul de încăpător pentru a permite accesul a mii de soldaţi. Am vizitat tunelul trei, cu o lungime de 1.600 de metri, descoperit în urma informațiilor primite de la un dezertor nord-coreean.  În interior, cobori doar cu cască de protecţie, cu un fel de trenuleţ. Experienţa nu e pentru cei claustrofobi. În coborâre, dacă ridici puţin capul – şi nu sunt înaltă – atingi tavanul. Jos, sub pământ, parcă, înţelegi mai bine, ca oriunde, dimensiunea conflictului dintre nord şi sud.

lift tunel - Copy

Panmunjeom – e locul unde s-a semnat armistiţiul de încetare a conflictului dintre nord şi sud. Graniţa este practic simbolică, iar soldaţii celor două ţări stau la numai câţiva metri distanţă unul de celălalt.

Surprinzător este că, în DMZ, printre mine antipersonal și sârmă ghimpată, şi-au găsit adăpost mai multe animale pe cale de dispariție.

COREEA DE SUD – „Ţara dimineţilor liniştite”

Populaţie: 50,22 milioane de locuitori

Moneda – won;  1 EUR = 1,298.50 KRW

Religie: budism şi confucianism, 28% din sud-coreeni sunt creștini.

IMG_1430

Când să vizitaţi Coreea?

Cel mai potrivite anotimpuri ar fi primăvara şi toamna, deoarece iernile sunt friguroase, iar verile, ca la noi, călduroase.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s